härligt smarriga cupcakes




De här små godingarna bakade jag idag. Receptet fick jag av en vän men ursprunget är från Leila Lindholms bakbok "A piece of cake". De var ganska lätta att göra och har en frisk smak av citron.


Leilas Classic Cupcakes (12 cupcakes)

  • 3 ekologiska ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Skal och saft av 1 citron
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Blanda i rivet skal och saft av en citron.
  6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Cream Cheese Frosting

  • 60 g mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 100 g philadelphia ost
  1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphia ost krämigt.
  2. Dela upp frostingen och färga den i olika färger eller behåll den vit.
  3. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.

Härliga sommarträdgård

Idag när jag hade städat så gick jag ut i trädgården och plockade in lite fina sommarblommor. Så härligt lyxigt att kunna gå ut och plocka in några vackra blommor. Vi är verkligen lyckligt lottade som fick den här lägenheten. Tack kära hyresvärdar för att ni valde just oss bland 49 andra sökande...



Så var det loppis igen

Jag skrev alldeles innan jag började min semester att det nog inte skulle bli så många inlägg under sommaren...ack vad fel jag hade. Jag har hittat på en hel del saker och gjort en del fynd som jag har gjort inlägg om.

Idag var det dags för Lions loppmarknad på Hansagård i Harplinge och strax före kl 10 idag så stod jag där utanför avspärrningarna och väntade på startskottet. Jag har länge varit ute efter ett halvt bord med tre ben att ha i hallen men än så länge har jag inte kommit över något passande. Inte heller idag gjorde jag något sådant fynd men väl ett fint tvåvånings kakfat.



Jag gjorde en Ernst

För mig är sommar många saker, tex sol och bad, sitta ute och äta frukost, lyssna på sommarprataren i p1, men också att titta på programmet sommar med Ernst. Den här sommaren håller han på att renovera en gammal mashytta i Bergslagen. Som vanligt lagar han också lite mat, och igår hade han besök av matTina.

En av sakerna som han gjorde var en olja som var väldigt enkel att göra, är  dekorativ och som säkert kommer att smaka väldigt gott så småningom. Den har jag gjort idag. Så här gjorde jag:

Jag stoppade ner ett knippe färsk rosmarin i en burk. Sedan delade jag en vitlök på mitten och la ner den. Därefter skar jag ut en klyfta ur en tvättad citron och la ner både klyftan och resterande del av citronen i burken.
Sist men inte minst slog jag på en liter rapsolja.

Så nu får burken stå i köksfönstret och "gona" till sig, samtidigt som den är dekorativ att titta på.

Tack Ernst för tipset!!








krusbärssylt

Igår plockade jag krusbär från buskarna här i trädgården. Att plocka dem var inte så jobbigt trots att taggarna var vassa och det blev lite blodutgjutelse. Desto jobbigare var det att rensa dem...men om man vill ha något gott så...

Resultatet blev en stor och tre små burkar som jag satte fina ettiketter och tyg på locket på.

Här är receptet:

Ingredienser till Krusbärssylt sylt på krusbär:

ca 1 liter krusbärssylt
  • 2 liter krusbär, ca 1,5 kg
  • 0,5 dl vatten
  • 500 gram socker
  • Eller 500 gram syltsocker
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt konserveringsmedel som du utesluter om du använder syltsocker)

Så här lagar du Krusbärssylt sylt på krusbär:

  1. Rensa krusbären.
  2. Koka krusbären med vatten på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull. Mosa ihop krusbären med en potatisstöt eller mixa försiktigt med en stavmixer.
  3. Rör i sockret och låt småkoka i 5 minuter till.
  4. Skumma bort ev. skum från krusbärssylten med en slev.
  5. Ös upp krusbärssylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Förvara svalt.
  6. Öppna burk krusbärssylt förvarar du i kylen.
Jag fick tillsätta en flaska pektin för annars hade sylten blivit för tunn.





På loppisbesök

Igår åkte jag och några vänner på en loppisrunda. Första anhalten var Simlångsdalen och deras stora  årliga loppmarknad på granvallen. Jag hittade en hel del saker som jag ville ha men här funkar det så att mellan kl 10-11 får man bjuda på olika saker och den som har bjudit högst kl 11 får köpa saken. Jag bjöd på ett set med en emaljerad kanna och tillhörande fat, ett virkat överkast, en mjölkspann samt ett litet porslinsfat. Det var dock bara porslinsfatet som jag vann bjudningen så det köpte jag. Jag köpte även en tavla med en fin ram som jag ska måla och använda som spegel i badrummet.

Sedan styrde vi kosan mot Kornhult och den loppmarknaden som skulle börja kl 13.30. Här fungerade det så att när tiden var inne så släppte de ner bandet och så fick man rusa fram och köpa det man ville ha. Här fanns också en del fina saker som jag hade velat ha men de försvann så snabbt så jag fick nöja mig med fina småformar som man kan göra tex creme brulee i. Varm och svettig men ändå nöjd återvände jag hem igen.

Idag när jag ändå skulle gå till Netto för att köpa ägg och göra smaskig creme brulee så passade jag på att gå inom Emmaus. Där fyndade jag en lång rund kudde en sk pöl till min son, en fin gammal linnehandduk med ett E på samt en somrig bricka. Alltsammans för under 100 kr. Här är några bilder på mina fynd.







Min nya vitlökshylla

Häromdagen hittade jag en liten söt hylla som egentligen nog ska användas att lägga tvål på. Men eftersom jag inte använder mig av sådan tvål tänkte jag att man kan hänga den i köket och använda den som en liten hylla att förvara vitlöken på. Hyllan köpte jag på Cosy home.



Villa Älde

Häromdagen gjorde jag och min man ett besök i en affär som ligger lite avsides från centrum, närmare bestämt på Magnus Stenbocksväg. Affären heter Villa Älde och ligger mitt emot Svarta örnshuset. Det första man möttes av var en härligt lummig trädgård som trots att huset ligger nära en ganska trafikerad väg gjorde att man fick ett lugnt och skönt intryck. Det kändes rofyllt att promenera genom trädgården och på sidan av huset hade affärsinnehavaren ställt ut saker som man kunde köpa. Hon hade även använt sig av ett gammalt växthus där hon oxå hae saker som var till salu i.

När man kom in i huset/affären så slogs man av den fina arkitekturen i det 100 år gamla huset. Det fanns fina ornament över dörrposterna och taket var fint arbetat.

Jag gick runt och tittade på de många fina sakerna som fanns att köpa och bestämde mig till sist för ett silvrigt ljusfat samt en liten kungakrona som man hänger runt ljuset, samt senaste numret av jean d´arc living.

Det var en fin affär som jag kan rekommendera. Det var inte jättebilligt men miljön och de många sakerna gör det hela väl värt ett besök



RSS 2.0