mumsiga piroger

Ingredienser

Deg:
150 g margarin
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
2 ägg
Drygt 1 liter vetemjöl

Fyllning:
400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
3 morötter
2-3 gula lökar
1 dl tomatpuré
2 msk soja
Margarin eller matolja till stekningen
Salt
Svartpeppar

Pensling:
Ägg
Mjölk


Gör så här

Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.

Fyllning:
Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv de på rivjärn. Smält margarinet/matoljan i en stekpanna och fräs löken och mörötterna mjuka. Tillsätt köttfärsen och den hackade vitlöksklyftan. Krydda med salt, peppar, tomatpuré och soja. Låt fyllningen svalna.

Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta. Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel.

Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspapperklädd plåt i 15 minuter. Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk. Grädda pirogerna i mitten av ugnen, på 225 grader i 10-15 minuter.


Källa: matklubben.se



supergoda muffins

Igår bakade jag muffins som var ganska smaskiga. Här följer receptet:

Sätt ugnen på 200 grader

Smält 100g smör och låt det svalna.

Vispa 3 ägg och 2½ dl socker pösigt

Tag en ny bunke och blanda där 3 dl vetemjöl, ½ dl kakao med 2 tsk bakpulver

Blanda försiktigt mjölblandningen och äggvispet

Tillsätt till sist det avsvalnade smöret samt 1 ½ dl matlagningsyoughurt

Blanda väl och häll smeten i amerikanska muffinsformar. Fyll formarna två tredjedelar.

Grädda i mitten av ugnen 15 min

Gör undertiden färskoströran

Blanda 100 gr färskost tex philadelpiaost med 1 ½ dl florsocker och 25 g smör

Riv skalet av 1 st lime och blanda ner i röran

Bred röran på den avsvalnade muffinsen och garnera med en limeskiva




Ett litet vitt hjärta

Det här fina hjärtat hittade jag när jag var och handlade en blomma häromdagen


piedistal

Jag har en längre tid varit på jakt efter en piedistal som ska stå i mitt badrum. Den fick inte vara för vid nertill eftersom det är ont om plats i mitt lilla badrum. Så igår när jag besökte amnestys loppmarknad hittade jag precis en lagom piedistal. Den var i furu och säkert hemmagjord men med lite vit färg blev den perfekt. Så nu har jag mitt tvålfat på hyllan under och min annorlunda smyckesförvaring upptill ...här kommer lite bilder. Kanske inte så käckt att lägga ut bild på sin toalettstol men det fick bli så i alla fall, så håll till godo







Alla hjärtans dag

Idag är det alla hjärtans dag och jag fick fina blommor, choklad och en liten bok om kärlek av min älskade

man ..puss på dig




 

köksprojekt

Idag har jag påbörjat årets stora projekt....måla mina köksluckor vita.De är i dagsläget i furu...inte riktigt min melodi.  Så i  slutet av förra veckan var jag och införskaffade färg och verktyg. Det var en hel del saker som krävdes. Först och främst målartvätt för att få bort allt fett som samlats på luckorna genom åren. Därefter behövdes ytorna ruggas upp med ett sandpapper och en tillhörande kloss.
Så skulle det målas med grundfärg. Jag var nog lite väl generös och målade två gånger. Det kommer jag nog inte att göra på resterande luckor för när ytfärgen kommer på så täcker den bra ändå. Jag valde en vit högblank färg i serien lady. Så nu är det bara att jobba på tills alla luckorna är vita. Därefter ska vi införskaffa lämpliga handtag. Jag återkommer med före och efterbild när allt är vitt vitt vitt...

Lantliga hjärtan

Det här receptet hittade jag i boken som jag skriver om nedan. Jag bakade de idag och tyckte att de var goda. Mina blev dock inte så söta så nästa gång kanske jag penslar de med lite ägg och strör över lite pärlsocker. Här kommer i alla fall receptet:

30-40 st

100 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
ca 1 dl socker

Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. (Jag använde mig av matberedaren)
Tillsätt gräddfil. Arbeta snabbt i hop till en deg. Låt vila kallt ca 30 minuter.
Kavla ut degen tunnt på lätt mjölat bakbord. Kavla i lite socker på slutet. Ta ut hjärtan med mått.
Lägg dem på bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 225 grader i ca 5 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna.
Ta bort kakorna från plåten och låt dem kallna på galler

goda hjärtan


inredningsbok

Denna bok rekommenderar jag varmt

En födelsedagspresent

Jag fick pengar av mina föräldrar och för en del av de pengarna köpte jag en jättefin inredningsbok.  Romantiska hem och inspiration i vitt heter boken och är skriven av författarna Ingela Broling och Petra Eriksson.
Boken har underbara bilder och jag rekommenderar den varmt. Jag hade turen att komma över den på en affär här i Halmstad som heter Tidlöst och som ligger på Kungsgatan. Om ni inte har besökt affären så tycker jag att ni ska göra det. Jag hade dessutom turen att få boken till rabatterat pris eftersom hon just nu har 20% rabatt på allt i affären.

romantisk plåthink


Oval plåthink

För några dagar sedan när jag hade födelsedagskalas så fick jag presentkort på en affär som heter Chili. Jag gjorde ett besök där idag och köpte då en oval plåthink med fina blommor på. Denna hink står nu i mitt badrum och i hinken förvarar jag duschcreme, schampo och annat smått och gott som man köper mycket av och har på lager.

underbara blommor

Igår kom det ett blomsterbud till mig med jättefina blommor. Det var från min kära brorsdotter och hennes sambo i England. Tack Lisa och Ross

Underbara blommor


Snön den vräker ner

Vi har den 4 februari idag och snön fullkomligen attackerar oss. Så här mycket snö har vi inte haft sedan mitten av -80 talet och då bodde man hemma och  var man inte tvungen att skotta i samma utsträckning som idag.Lite komiskt är det också för vi flyttade ju nyligen in i en lägenhet där snöskottning ingår. Det är lite som Herman Lindqvist sa i en av sina böcker citat: "Just dit vi flyttade blev det alltid den värsta vintern i mannaminne" slut citat. Lite så känns det för oss också  Idag har jag även varit och handlat åt mina gamla föräldrar samt försökt att skotta lite hos dem, för de är fullkomligt insnöade.

snölykta


RSS 2.0