fransk marängtårta á la Leila

Idag har jag bakat..Blev inspirerad av Leilas goda bakverk. Om ni inte har sett programmen Leila bakar i Frankrike så rekommenderar jag dem varmt
Jag hade blåbär och körsbär på min tårta eftersom det var det som såldes på torget idag ..men självklart kan man ta vilka bär man vill. Det som var jobbigt med den här tårtan var att man skulle vispa marängen för hand tills den uppnådde ca 60-65 grader över vattenbad. Man fick ganska ont i armen men det var det värt.
Ingredienser

7 st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
50 g mandelspån
3 dl vispgrädde
1 ask färska blåbär
1 ask färska hallon
0.5 l jordgubbar
1 näve bigarråer


Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.

3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).

4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.

5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.

6. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.

7. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.

8. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.

9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.

10. Låt svalna helt.

11. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.

12. Strö över färska bär.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0