solskensbullar

Igår var det kanelbullens dag. Så jag hade först tänkt att baka sådana men så var jag sugen på vaniljbullar så det blev det i stället.
Här har ni bild och recept




24 st

1 paket jäst för söta degar
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl

Fyllning


2 dl marsan eller vaniljkräm

pensling

1 ägg

garnering

50 g smält smör eller margarin
ca 2 dl socker

tillbehör

en sprits


gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Blanda i mjölken och värm till 37 grader C. Häll degvätskan över jästen och rör tills allt har löst sig.

Tillsätt salt och socker eller sirap och kardemumma. Tillsätt även drygt 2/3 delar av mjölet.
Arbeta degen blank förhand eller i maskin ca 8 minuter. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i 24 delar och rulla bullar och lägg på plåt.
Låt bullarna jäsa 15 min.

Häll vaniljkräm i en sprits. Gör en grop i bullarna och spritsa i vaniljkrämen. Låt bullarna jäsa ytterligare 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader C.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ugn 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör och doppas i strösocker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0