juliga saffranssemlor
Idag har jag bakat små saffranssemlor. Det spred sig en härlig doft av jul i hela lägenheten och julstämningen kändes i hela kroppen. För att inte tala om känslan när man åt dem.....jul , jul strålande jul.....
Här kommer receptet:
50 g smör
2 ½ dl mjölk
25 jäst för söta degar
1 ½ dl kesella
1 kuvert stött eller malen saffran
1 ½ krm salt
1 tsk stött kardemumma
½ dl strösocker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Fyllning
200 g mandelmassa
½ mjölk
3 dl grädde
1. smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingervarmt 37 grader
2 smula ner jästen i en degbunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst upp sig ordentligt. Tillsätt kesella saffran, salt, kardemumma och socker samt det mesta av mjölblandningen. Arbeta i hop degen .
3. Låt jäsa under bakduk på en varm dragfri plats ca 30 min
4. Tag upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i 30 delar och rulla små bullar. Placera bullarna på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa ytterligare 30 min
5. Pensla bullarna med ägg . Grädda dem i 250 grader i 5-7 minuter . Låt dem svalna under duk.
Servera med mandelmassa och grädde.
Här kommer receptet:
50 g smör
2 ½ dl mjölk
25 jäst för söta degar
1 ½ dl kesella
1 kuvert stött eller malen saffran
1 ½ krm salt
1 tsk stött kardemumma
½ dl strösocker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Fyllning
200 g mandelmassa
½ mjölk
3 dl grädde
1. smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingervarmt 37 grader
2 smula ner jästen i en degbunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst upp sig ordentligt. Tillsätt kesella saffran, salt, kardemumma och socker samt det mesta av mjölblandningen. Arbeta i hop degen .
3. Låt jäsa under bakduk på en varm dragfri plats ca 30 min
4. Tag upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i 30 delar och rulla små bullar. Placera bullarna på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa ytterligare 30 min
5. Pensla bullarna med ägg . Grädda dem i 250 grader i 5-7 minuter . Låt dem svalna under duk.
Servera med mandelmassa och grädde.
Kommentarer
Trackback