solskensbullar
Igår var det kanelbullens dag. Så jag hade först tänkt att baka sådana men så var jag sugen på vaniljbullar så det blev det i stället.
Här har ni bild och recept

24 st
1 paket jäst för söta degar
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl marsan eller vaniljkräm
pensling
1 ägg
garnering
50 g smält smör eller margarin
ca 2 dl socker
tillbehör
en sprits
gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Blanda i mjölken och värm till 37 grader C. Häll degvätskan över jästen och rör tills allt har löst sig.
Tillsätt salt och socker eller sirap och kardemumma. Tillsätt även drygt 2/3 delar av mjölet.
Arbeta degen blank förhand eller i maskin ca 8 minuter. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i 24 delar och rulla bullar och lägg på plåt.
Låt bullarna jäsa 15 min.
Häll vaniljkräm i en sprits. Gör en grop i bullarna och spritsa i vaniljkrämen. Låt bullarna jäsa ytterligare 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ugn 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör och doppas i strösocker.
Här har ni bild och recept

24 st
1 paket jäst för söta degar
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl marsan eller vaniljkräm
pensling
1 ägg
garnering
50 g smält smör eller margarin
ca 2 dl socker
tillbehör
en sprits
gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Blanda i mjölken och värm till 37 grader C. Häll degvätskan över jästen och rör tills allt har löst sig.
Tillsätt salt och socker eller sirap och kardemumma. Tillsätt även drygt 2/3 delar av mjölet.
Arbeta degen blank förhand eller i maskin ca 8 minuter. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i 24 delar och rulla bullar och lägg på plåt.
Låt bullarna jäsa 15 min.
Häll vaniljkräm i en sprits. Gör en grop i bullarna och spritsa i vaniljkrämen. Låt bullarna jäsa ytterligare 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ugn 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör och doppas i strösocker.
Kommentarer
Trackback